مهاجرت به قبرس روش های متعددی دارد و سالانه به تعداد متقاضیان دریافت اقامت این کشور افزوده میشود که با در نظر گرفتن جذابیت های طبیعی و موقعیت اقتصادی این کشور مورد عجیبی نیست. با توجه به تقسیم این کشور به دو قسمت شمالی و جنوبی، شرایط مهاجرت به قبرس شمالی و جنوبی متفاوت است. قسمت شمالی کشوری ترک نشین و قسمت جنوبی کشوری عضو اتحادیه اروپاست. در این نوشته سعی داریم تا تفاوت ها و روش های مختلف از جمله مهاجرت به قبرس از طریق خرید ملک و… را در هر دو قسمت جنوبی و شمالی بررسی کنیم.
شرایط مهاجرت به قبرس و معرفی این کشور
قبرس کشوری جزیرهای واقع در جنوب ترکیه در دریای مدیترانه است که به خاطر موقعیت جغرافیایی اش برخی آن را کشوری اروپایی و برخی دیگر کشوری در غرب آسیا و خاورمیانه به حساب میآورند. جزیره قبرس از سال های دور تحت تاثیر دو تمدن یونانی و عثمانی بوده و تا جنگ جهانی دوم یکی از مستعمره های امپراطوری بریتانیا به شمار میرفته است.
پس از استقلال قبرس از بریتانیا مناقشات بین قومیت های یونانی و ترک تبار جزیره بالا گرفت و در حدود 50 سال پیش با حضور نظامی ترکیه در این کشور، قسمت شمالی و ترک نشین آن اعلام جدایی کرد. قبرس مجموعا جمعیتی یک میلیون و صد هزار نفری دارد که در حدود 700 هزار نفر یونانی تبار ساکن قسمت جنوبی و 300 هزار نفر ترک تبار و ساکن قسمت شمالی هستند. نیکوزیا پایتخت قبرس نیز به دو قسمت شمالی و جنوبی تقسیم شده و همچنان به عنوان مرکز هر دو قسمت شمالی و جنوبی شناخته میشود.
حالا قسمت جنوبی که در حدود 60 درصد جزیره را تشکیل میدهد با عنوان جمهوری قبرس شناخته میشود که از سال 2004 عضوی از اتحادیه اروپاست و واحد رسمی پول آن هم از سال 2008 به یورو تغییر یافت. اما قبرس شمالی که عنوان رسمی آن جمهوری ترک قبرس شمالی است، از نظر جامعه جهانی شناخته شده نیست و تنها کشور ترکیه آن را به رسمیت میشناسد.
واحد پول قبرس شمالی لیر ترکیه است و شرایط مهاجرتی آسان تری دارد و ایرانیان برای سفر توریستی به آن نیازی به ویزا ندارند، اما از طرفی به خاطر شرایط سیاسی پاسپورت آن اعتبار چندانی ندارد. ولی قسمت جنوبی عضوی از اتحادیه اروپاست و به زودی به ناحیه شنگن نیز خواهد پیوست و در آینده با مهاجرت به قبرس جنوبی و با داشتن پاسپورت آن، به راحتی میتوان به تمامی نقاط اروپا نقل مکان کرد.
زبان قبرس
زبان های ترکی و یونانی، هر دو زبان های رسمی جمهوری قبرس یا همان قبرس جنوبی هستند اما در قبرس شمالی، ترکی تنها زبان رسمی است. در محاوره، ترکی و یونانی هر دو به گویش قبرسی خود صحبت میشوند اما در هنگام استفاده اداری و رسمی، گویش استاندارد یونانی و ترکی مورد استفاده قرار میگیرد. تقریبا تمامی ترک زبان های قبرس در قسمت شمالی و تمامی یونانی زبان های این کشور در قسمت جنوبی آن زندگی میکنند و جمعیت ترک زبان های حاضر در قبرس جنوبی کمتراز 2 هزار نفر است.
ارمنی، روسی، رومانیایی، بلغاری و عربی دیگر زبان هایی هستند که توسط اقلیت های حاضر در این جزیره صحبت میشوند. زبان انگلیسی هم با توجه به استعمار این کشور توسط بریتانیا در سده گذشته، افزایش مهاجرت به قبرس و سرمایه گذاری های خارجی صورت گرفته در این کشور در سال های اخیر، مورد استفاده جمعیت قابل توجهی است. انگلیسی تنها زبان رسمی قبرس تا سال 1960 بود و طبق آمار های منتشر شده، در حدود 76 درصد از مردم این کشور قادر به صحبت به زبان انگلیسی هستند.
مهاجرت به قبرس از طریق خرید ملک
خرید ملک آسان ترین روش برای مهاجرت به قبرس است و با خرید ملک دریافت اقامت هم در قبرس شمالی و هم در قبرس جنوبی میسر میشود. جمهوری قبرس طرحی با نام گلدن ویزا داشت که در آن سرمایه گذاران خارجی میتوانستند با خرید ملکی به ارزش 2 میلیون یورو، در کمتر از 6 ماه شهروندی و پاسپورت قبرس را دریافت کنند. گلدن ویزای قبرس یکی از سریع ترین و پرطرفدارترین روش ها برای مهاجرت به کشورهای عضو اتحادیه اروپا بود و از سال آغاز این طرح تا سال 2020 در حدود 7 هزار سرمایه گذار با این روش پاسپورت قبرس را دریافت کردند.
اما با توجه به سیاست در پیش گرفته شده از طرف اتحادیه اروپا و سخت گیری ها در این مورد، در نوامبر سال 2020 یا همان آذر ماه 1399، طرح گلدن ویزای قبرس برچیده شد؛ اما برنامه دریافت اقامت دائم قبرس جنوبی با وجود تغییرات جزئی همچنان پابرجاست و امکان بازگشت طرح گلدن ویزا نیز وجود دارد.
سرمایه گذاران با خرید خانهای مسکونی یا تجاری به ارزش 300 هزار یورو همچنان میتوانند اقامت دائم قبرس جنوبی را دریافت کنند. به علاوه این 300 هزار یورو، سپرده گذاری 30 هزار یورویی در یکی از بانک های قبرس الزامی است و این مبلغ تا 3 سال قابل برداشت نیست.
همچنین متقاضی باید منبع درامدی جداگانه به ارزش سالانه 30 هزار یورو در خارج از قبرس داشته باشد که در صورت همراهی فرزندان و همسر سرمایه گذار، به تعداد هر کدام از آن ها 5 هزار یورو به این مبلغ اضافه میشود. با مهاجرت به قبرس از طریق خرید ملک فرد میتواند برای پدر و مادر خود و یا پدر و مادر همسر خود نیز اقامت دریافت کند، اما به ازای هر نفر باید 8 هزار یورو به میزان درآمد سالانه اضافه شود.
سرمایه گذار تنها ملزم به حضور 1 روز در هر 2 سال در خاک قبرس است و اقامت دائم اعتباری همیشگی دارد. اما برای دریافت شهروندی و پاسپورت از این روش، فرد باید 7 سال به صورت بیوقفه در این کشور حضور داشته باشد تا واجد شرایط دریافت پاسپورت شود. همچنین یکی از دیگر از موارد با اهمیت، عدم سوء سابقه کیفری فرد سرمایه گذار است و مراحل سرمایه گذاری کاملا باید به صورت قانونی طی شود.
مهاجرت به قبرس شمالی از طریق خرید ملک به علت شرایط این کشور تفاوت هایی دارد و هر ساله با توجه به شرایط موجود دستخوش تغییراتی میشود. در حال حاضر با خرید خانهای به ارزش 160 تا 170 هزار دلار میتوان اقامت دائم این کشور را دریافت کرد.
دیگر روش مهاجرت به قبرس با سرمایه گذاری
با ارائه یک بیزنس پلن یا طرح اقتصادی و ثبت یک شرکت به ارزش 30 تا 60 هزار یورو، امکان دریافت اقامت موقت 2 ساله و مهاجرت به قبرس جنوبی وجود دارد. سود آوری این طرح باید قابل اثبات باشد و با پرداخت مالیات و رعایت دیگر اصول قانونی در این کشور، این اقامت موقت قابل تمدید است. قبرس شمالی هم شرایطی نسبتا مشابه در این زمینه دارد و امکان دریافت اقامت با ثبت شرکت در این کشور نیز موجود است.
مهاجرت کاری به قبرس
شرایط کار در قبرس جنوبی مشابه دیگر کشورهای حاضر در اتحادیه اروپاست. به این معنی که اولویت کار ابتدا با شهروندان قبرس و سپس شهروندان اتحادیهی اروپا است. کارفرمای حاضر در این کشور باید ابتدا آگهی شغلی خود را 3 ماه در قبرس و سپس 3 ماه در اتحادیه اروپا ثبت کند و در صورت پیدا نکردن متخصص مورد نظر، در خارج از این محدوده آگهی کند. این موضوع مهاجرت به قبرس از طریق کار را دشوار میکند.
اما قبرس شمالی شرایط متفاوتی برای مهاجرت کاری دارد. مهاجران قانونی باید ابتدا مجوز اولیه کار و سپس یکی از 5 مجوز کار اصلی در این کشور را دریافت کنند که این مجوز در مهلتی 15 روزه در خاک این کشور قابل دریافت است. شهروندان ایرانی نیز برای حضور در این کشور نیازی به ویزا ندارند. برای کسب اطلاعات بیشتر با حتما با مشاوران ما در موسسه آسان مهاجر تماس بگیرید.
مهاجرت به قبرس از طریق تحصیل
قبرس شمالی دارای دانشگاه های متعددی است که دانشجویان بسیاری از کشورهای همسایه قبرس از جمله ایران در آن ها مشغول تحصیل هستند. در حدود 35 دانشگاه و کالج در قبرس جنوبی وجود دارد که برخی از آن ها در بین کشور های اروپایی و آمریکای شمالی نیز اعتبار بالایی دارند.
در حدود 15 هزار دانشجو از ترکیه و 18 هزار دانشجو از کشورهای دیگر در 19 دانشگاه قبرس شمالی تحصیل میکنند و قبرس جنوبی هم دارای تعداد قابل توجهی دانشجوی بین المللی است. تعداد دانشجویان خارجی حاضر در قبرس جنوبی از سال 2016 تا سال 2019 در حدود 36 درصد افزایش داشت و در حال حاضر نزدیک به 30 هزار دانشجو بین المللی در این کشور تحصیل میکنند.
تحصیل در هر 3 مقطع لیسانس، فوق لیسانس و دکترا در دانشگاه های قبرس امکان پذیر است و یکی از نکات قابل توجه در این مورد عدم نیاز به ارائه مدرک زبان و داشتن مدارکی مانند آیلتس، تافل و… است.
در هیچ کدام از مقاطع و رشته های تحصیلی، چه در قبرس شمالی و چه در قبرس جنوبی الزامی برای ارائه مدرک زبان وجود ندارد و دانشگاه ها قبل از شروع دوره، آزمون تعیین سطح زبان انگلیسی برگذار میکنند که حتی در صورت عدم قبولی، کلاس های آموزش زبان را برای دانشجویان خارجی برگذار میکنند. البته برخورداری از دانش کافی در زبان انگلیسی در کیفیت تحصیل در این کشور تاثیر بسزایی خواهد داشت. در ادامه به معرفی برخی از دانشگاه های واقع در قسمت های شمالی و جنوبی و بهترین دانشگاه های این کشور برای مهاجرت به قبرس از طریق تحصیل میپردازیم.
دانشگاه مدیترانه شرقی
دانشگاه EMU یا مدیترانه شرقی یکی از معدود دانشگاه های دولتی قبرس شمالی است که بهترین دانشگاه این کشور به شمار میرود. دانشگاه مدیترانه شرقی در سال 1979 تاسیس شد و در حال حاضر حدودا 18 هزار دانشجو از کشورهای مختلف از جمله ایران در آن مشغول به تحصیل هستند.
در حدود 140 دوره تحصیلی در 3 مقطع دکترا، لیسانس و فوق لیسانس به زبان های ترکی و انگلیسی در این دانشگاه ارائه میشوند. دانشگاه EMU دارای 11 دانشکده است که از جمله آن ها باید به دانشکده های معماری، حقوق، هنر، مهندسی، اقتصاد، گردشگری، پزشکی و داروسازی اشاره کرد.
دانشگاه دولتی قبرس
دانشگاه قبرس معروفترین دانشگاه واقع در جزیره قبرس است که با رتبه 440 در آخرین رده بندی دانشگاه های جهان توسط موسسه QS، بهترین دانشگاه قبرس جنوبی به حساب میآید. این دانشگاه واقع در نیکوزیاست و در حدود 30 سال پیش تاسیس شد اما برخلاف قدمت کمش، در سال های گذشته پیشرفت چشمگیری داشته است.
در حدود هزار نفر از 7 هزار دانشجوی این دانشگاه غیر قبرسی هستند که در رشته های ارائه شده در یکی از 8 دانشکده آن تحصیل میکنند. دانشکده پزشکی این دانشگاه از بهترین مراکز برای تحصیل در حوزه پزشکی در قبرس جنوبی است.
دانشگاه فناوری قبرس
دیگر دانشگاه برتر قبرس جنوبی، دانشگاه فناوری قبرس میباشد که در شهر لیماسول، دومین شهر پر جمعیت قبرس، در جنوبی ترین نقطه این کشور واقع شده است. تنها 16 سال از تاسیس این دانشگاه میگذرد و اما حالا به یکی از مقاصد اصلی دانشجویان خارجی برای مهاجرت به قبرس از طریق تحصیل تبدیل شده است. دانشگاه فناوری قبرس دارای 6 دانشکده و یک مرکز زبان است اما بیشتر رشته های آن به زبان یونانی تدریس میشوند.
دانشگاه خاور نزدیک
دومین دانشگاه برتر قبرس شمالی دانشگاه خاور نزدیک واقع در نیکوزیای شمالی است. البته این دانشگاه با داشتن 25 هزار دانشجو از 70 کشور دنیا بزرگترین دانشگاه در ناحیه ترک نشین قبرس به حساب میآید.
دانشگاه خاور نزدیک، 16 دانشکده از جمله دانشکده های دندانپزشکی، معماری، هنرهای زیبا، حقوق و داروسازی دارد و دانشکده پزشکی هم در سال 2008 به مجموعه دانشکده های آن اضافه شد. دوره های این دانشگاه به زبان های ترکی و انگلیسی تدریس میشوند و یک مرکز زبان هم برای دانشجویانی که نیاز به آموزش زبان انگلیسی دارند در آن تاسیس شده است.
مهاجرت به قبرس از طریق ازدواج و فرزند آوری
ازدواج یکی دیگر از روش های مهاجرت به قبرس است که برای فرد خارجی ابتدا اقامت موقت و پس از 5 سال، اقامت دائم این کشور را به همراه دارد. ازدواج باید در خاک قبرس ثبت شود و فرد خارجی باید از لحاظ مالی توانایی فراهم کردن زندگی در قبرس را داشته باشد. در مجموع شرایط مهاجرت به قبرس با ازدواج مشابه دیگر کشورهای اروپایی است و زوج برای ثبت ازدواج در این کشور باید صداقت خود را ثابت کنند.
دریافت اقامت قبرس با فرزند آوری ممکن نیست و کودک تازه متولد شده تنها در صورت قبرسی بودن پدر یا مادرش اقامت این کشور را دریافت میکند. اگر فردی از پدر یا مادری قبرسی متولد شده و حالا در کشوری دیگر زندگی میکند، میتواند با مراجعه به سفارت این کشور برای دریافت اقامت قبرس اقدام کند.
هزینه زندگی در قبرس
همانطور که گفته شد واحد پول رسمی قبرس شمالی لیر و پول قبرس جنوبی یورو است و مشخصا لیر واحد پولی به مراتب ضعیف تر از یورو به شمار میرود. هزینه های زندگی در بسیاری از موارد از جمله مسکن در قسمت ترک نشین پایین تر است و به طور میانگین زندگی در قبرس شمالی 25 درصد ارزان تر از زندگی در قبرس جنوبی است. البته برخی هزینه ها در قبرس شمالی مانند هزینه برق بالاتر از قبرس جنوبی است.
لیماسول گران ترین شهر در تمام قبرس است و پس از آن زندگی در نیکوزیا بالاترین هزینه را در پی دارد. اجاره ماهانه خانه در قبرس جنوبی بین 600 تا 800 یورو در ماه است در حالی که این رقم در قبرس شمالی در حدود 350 تا 600 یورو است. با در نظر گرفتن دیگر هزینه ها، زندگی در قبرس جنوبی ماهانه حدودا 1200 یورو خرج خواهد داشت.
مزایای مهاجرت به قبرس
همانطور که گفته شد شرایط مهاجرت به قبرس شمالی و جنوبی متفاوت است و هر دو ویژگی ها و امتیازات خود را دارند. با مهاجرت به قبرس جنوبی وارد کشوری در اتحادیه اروپا خواهید شد و با پیوستن قریب الوقوع این کشور به ناحیه شنگن، میتوانید به راحتی به کشورهای پیشرفته اروپای غربی بروید. از سال 2003 مرز بین قبرس شمالی و جنوبی باز شد و حالا قبرس شمالی هم رونق اقتصادی بالایی را تجربه میکند.
با اینکه ارز قبرس شمالی لیر است اما یورو، دلار و حتی پوند نیز در این کشور مبادله میشوند و با توجه به ارزان بودن ملک، شرایط مناسب اقتصادی و عدم نیاز به ویزا در مهاجرت به قبرس برای ایرانیان، قبرس شمالی نیز میتواند گزینه عالی برای کار، تحصیل و یا سرمایه گذاری ایرانیان باشد.
نزدیک به 190 هزار مهاجر در قبرس زندگی میکنند که در حدود 16 درصد از جمعیت کل جزیره قبرس است. توریسم و گردشگری نیز از اصلی ترین منابع اقتصادی قبرس به شمار میرود و سالانه در حدود 4 میلیون نفر از این کشور زیبا دیدن میکنند.
شرایط آب و هوایی قبرس از مهمترین دلایل جذب توریست این کشور است به طوری که در 90 درصد از روزهای سال، قبرس هوایی معتدل و آفتابی را تجربه میکند. مشخص است که شرایط مهاجرت به قبرس بسیاری از مردم جهان را برای مهاجرت به این کشور وسوسه میکند و گواه این موضوع تعداد بالای مهاجرین حاضر در قبرس است.