کار در هلند چگونه است و چه روش هایی دارد؟ ما در این مقاله سعی کردهایم تا به این سوال ها پاسخ داده و تمامی شرایط مهاجرت کاری به هلند را توضیح دهیم. این کشور که یکی از بهترین مقاصد مهاجرتی در دنیا به شمار میرود شرایط مشخصی برای پذیرش متخصصین از کشورهای غیر اروپایی دارد و دارای سیستم کاری ویژه ای است که افراد زیادی را برای مهاجرت به هلند از طریق کار ترغیب میکند. ما در ادامه حقوق و شغل های پردرامد در این کشور، ساعات کاری، هزینه ها، شرکت های معروف هلندی، نحوه اقدام برای ویزا و دیگر شرایط کار در هلند را کاملا شرح داده ایم.
شرایط کار در هلند و وضعیت کلی این کشور
هلند کشوری در شمال اروپا است که از شمال با دریای شمال اروپا و از ناحیه جنوبیاش با کشورهای آلمان و بلژیک هم مرز است. این کشور که توسط خود هلندی ها و اکثر کشورهای دنیا ندرلند نامیده میشود، نزدیک به 18 میلیون نفر جمعیت دارد و از پرتراکم ترین کشورهای اروپایی به شمار میرود.
هلند کشوری با حاکمیت پادشاهی مشروطه است و امپراطوری این کشور در گذشته دارای قلمرو وسیعی بود که کشورهای مانند اندونزی کنونی و آفریقای جنوبی را در بر میگرفت. البته همچنان جزایر کوچکی در محدوده دریای کارائیب در حاکمیت پادشاهی هلند هستند.
خاک حاصل خیز و زمین های زراعی گسترده هلند این کشور را به دومین صادر کننده محصولات غذایی و کشاورزی در دنیا و یکی از بهترین ها در صنعت دامداری و دامپروری تبدیل کرده و در زمینه پرورش و تجارت گل و گیاه نیز اولین کشور دنیا به شمار میرود.
هلند یکی از 6 بنیان گذار اتحادیه اروپا و منطقه شنگن است و در سال 2002 واحد پول خود را که تا آن زمان گیلدر نام داشت، به یورو تغییر داد. همه این موارد باعث شده تا هلند به ششمین اقتصاد برتر اروپا تبدیل شود.
یافتن کار در هلند هیچگاه امری دشوار نبوده و این کشور همواره دارای نرخ بیکاری پایینی بوده است. حتی پیامد های اقتصادی کرونا و زیان های ناشی از آن هم در هلند شدت بالایی نداشت. نرخ بیکاری پس از بحران کرونا از 3 درصد در سال 2019 به 4 درصد در سال 2020 رسید و امسال این رقم دوباره به حدود 3 درصد بازگشت و حالا هلند به همراه جمهوری چک کم ترین نرخ بیکاری را در بین تمامی کشورهای اروپا تجربه میکند.
ساعت کاری در هلند
هلند در زمینه تعادل بین کار و زندگی و ساعت کاری شرایط بسیار مناسبی دارد به طوری که این کشور به همراه کشور های آلمان، دانمارک، نروژ و سوئد، دارای میانگین کمترین ساعت کاری در دنیا است. ساعت کار قانونی هلند در سال 1996، از 48 ساعت در هفته به 36 تا 40 ساعت در هفته کاهش یافت و کارمندان معمولا 38 ساعت در هفته مشغول کار هستند که در شیفت های 7 یا 8 ساعته در پنج روز هفته تقسیم میشوند.
موضوع مورد اهمیت در هلند کیفیت کار و بازدهی کارمندان است و سیستم کاری این کشور در زمینه رعایت حقوق کارمندان جدی است. همچنین کار در هلند به صورت پاره وقت یعنی بین 12 تا 36 ساعت در هفته، به شدت معمول است و حتی قبل از شیوع بیماری کرونا هم همینطور بود.
به طور مثال در سال 2009 در حدود 50 درصد از حقوق بگیران در هلند به صورت پاره وقت کار میکردند. همچنین بانوان معمولا به این شکل مشغول به کار میشوند و در حدود 75 درصد زنان در این کشور به صورت پاره وقت کار میکنند.
کارمندان هلندی به طور میانگین 25 روز در سال به مرخصی میروند و حق مرخصی 3 تا 4 هفته ای که معمولا در ماه های جولای و آگوست گرفته میشود را دارند. همچنین در روز های پایانی سال میلادی نیز بسیاری از کارمندان هلندی به مرخصی 7 تا 10 روزه میروند.
در برخی موارد ممکن است ساعت کاری 38 ساعته به 40 ساعت افزایش یابد که در این صورت این ساعات اضافه کاری با حقوق یا تعداد مرخصی های سالانه بیشتر جبران میشود. این مرخصی های اضافی میتواند تا 12 روز در سال هم افزایش یابد.
در مجموع در حین تنظیم قرار داد ممکن است کارفرمایی برای انجام ساعات مشخصی از کار با کارمند به توافق برسد و قرارداد ها معمولا انعطاف پذیر هستند. مثلا انجام اضافه کاری پس از ساعات کاری معین با حقوق بیشتر، اما ساعات اضافه کاری نمیتواند بیش از مقدار مشخصی باشد.
همچنین کارمند میتواند با کار بیشتر در یک روز، یکی از روزهای کاری خود در هفته را کم کند و یا در یک روز در هفته دور کار باشد. استفاده از این دو مورد در بین کارمندان هلندی معمول است. ساعت ناهار در هلند نیز معمولا نیم ساعته است.
حقوق و درامد کار در هلند
هلند با حقوق پایه کار 1701 یورو در ماه و 20412 یورو در سال، یکی از بالاترین نرخ های حقوق پایه را داراست. همچنین میانگین حقوق سالانه در سال 2021 در هلند 36500 یورو و به صورت ماهانه 2816 یورو اعلام شده است.
البته میزان درامد در هلند به عوامل بسیاری مانند ساعات کاری، سن، تجربه حرفهای و حوزه کاری بستگی دارد. مثلا افراد بین 40 تا 60 سال بیشترین مقدار درامد را در بین گروه های سنی مختلف دریافت میکنند و همانطور که گفته شد ساعات کاری در این کشور میتواند بسیار متفاوت باشد. همینطور کارفرمایان این کشور برای گرفتن مجوز کار در هلند برای متخصصین خارجی، باید حداقل حقوق پایه کامل را به آن ها پرداخت کنند.
شغل های پردآمد در هلند
متخصصین حوزه پزشکی، روانپزشکی و دندانپزشکان، بیشترین حقوق دریافتی در هلند را دارند که به طور میانگین در حدود 120 هزار یورو در سال دریافت میکنند. این رقم برای پزشکان عمومی چیزی در حدود 80 هزار یورو و برای جراحان تخصصی و دندانپزشکان و همچنین روانپزشکان بیش از 130 هزار یورو در سال است.
خلبانی، وکالت، مدیریت ارشد، مدیریت مالی و تجاری و سر دفتری اسناد رسمی از جمله شغل های پردرآمد در هلند هستند که همگی در حدود 100 هزار یورو در سال درامد دارند. مهندسین فعال در حوزه آی تی نیز حقوقی تقریبا 80 هزار یوروی در سال دارند و حسابداری نیز از مشاغل پردرامد برای کار در هلند به شمار میرود.
مشاغل مورد نیاز در هلند
مانند بسیاری از کشورهای دنیا و اکثر کشورهای اروپایی، هلند نیز پس از پاندمی کرونا نیاز شدیدی را به متخصصین حوزه سلامت احساس میکند. افراد فعال در این حوزه، چه پرستاران و چه پزشکان، دشواری کمتری را در یافتن کار در هلند خواهند داشت. به علاوه هلند دارای جمعیتی نسبتا پیر است که این مورد احتیاج این کشور را به پرستاران و دیگر دانش آموختگان حوزه سلامت بیشتر میکند.
مهندسین ICT یا همان فناوری اطلاعات و ارتباطات، دیگر تخصص پرطرفدار در هلند است به طوری که در سال 2020 این کشور به حدود 37 هزار متخصص در این حوزه اعلام نیاز کرد.
در مجموع هلند نیز همانند آلمان استقبال خوبی از مهندسین متخصص در همه زمینه ها میکند و دومین کشور متقاضی این حوزه است. در حدود 13 از کل آگهی های کاریابی در این کشور در حوزه مهندسی هستند. رشته مهندسی هیدرولیک یکی از رشته های مهندسی مورد نیاز هلند است که علت آن برنامه ریزی بلند مدت این کشور برای منابع آبی است.
شرکت های معروف هلندی
به غیر از کمپانی های معروف بین المللی که دارای دفاتر متعددی در خاک هلند هستند، این کشور زادگاه برخی از بزرگترین شرکت های جهان است که سهم زیادی در توسعه اقتصادی آن داشته اند.
این شرکت های معروف هلندی دارای تعداد بسیار زیادی کارمند هستند که نرخ بیکاری در این کشور را به شکل قابل توجهی کاهش داده و یافتن کار در هلند را آسان تر میکنند. در ادامه به معرفی برخی از این شرکت ها میپردازیم.
رویال داچ شل
شرکت نفت و گاز رویال داچ شل که اغلب به اختصار شرکت شل نامیده میشود، نه تنها با اختلاف بزرگترین شرکت هلندی است بلکه برخی از نشریات اقتصادی دنیا مانند فوربز، آن را اولین در اروپا و پنجمین در دنیا نامیدهاند. رویال داچ شل در سال 1907 با ادغام شرکت پترولیوم رویال هلند و شرکت ترابری شل بریتانیا تشکیل شد و حالا در بیش از 90 کشور دنیا در حوزه های مختلف نفت و گاز فعالیت دارد.
درآمد 467 میلیارد دلاری این شرکت در سال 2012، بیشترین مبلغ درامد زایی ثبت شده یک شرکت در یک سال میلادی تا سال 2019 بود و همچنان از این لحاظ پس از شرکت آمریکایی والمارت، دومین شرکت بزرگ دنیا به شمار میرود. شرکت رویال داچ شل تنها در سال 2020 در حدود 87 هزار نفر را از کشورهای مختلف دنیا استخدام کرد و همچنان به استخدام متخصصین میپردازد.
آی ان جی
شرکت آی ان جی (ING) شرکتی بین المللی، فعال در حوزه بانکداری است. دفتر مرکزی این شرکت که 30 سال پیش تاسیس شد، در آمستردام واقع شده و حالا در بیش از 40 کشور دنیا در حوزه مالی و بانکداری فعال است.
آی ان جی دارای بیش از 60 هزار نیرو و کارمند است و دانش آموختگان رشته های مربوطه میتوانند از طریق سایت این شرکت www.ing.jobs شانس خود را برای استخدام و کار در هلند و دیگر شعبه های این بانک در کشورهای مختلف امتحان کنند.
فیلیپس
یکی از شرکت های معروف هلندی شرکت فیلیپس است که در اواخر قرن 19 میلادی با هدف تولید لامپ های الکتریکی در آیندهوون تاسیس شد. حالا شرکت فیلیپس در زمینه تولید انواع تجهیزات الکترونیکی در بیش از 100 کشور دنیا فعالیت میکند و به عقیده بسیاری بزرگترین شرکت جهان در این زمینه بوده است.
البته از سال 2014 تاکنون تمرکز این شرکت به سمت حوزه سلامت و توسعه تکنولوژی در این محدوده تمایل پیدا کرده اما همچنان به عنوان یکی از سود آورترین شرکت های هلندی شناخته میشود.
فیلیپس حدودا 80 هزار کارمند دارد و از سال 1997 دفتر مرکزی آن به آمستردام انتقال یافت. شرکت فیلیپس موسس باشگاه فوتبال پی اس وی آیندهوون (پی اس وی مخفف اتحادیه ورزشی فیلیپس) است و ورزشگاه این باشگاه که فیلیپس نام دارد نیز در سال 1910 ساخته شد.
آهولد دلز
آهولد دلز یک شرکت خرده فروشی بین المللی است که در 11 کشور دنیا از جمله آمریکا و چندین کشور اروپایی دارای شعبه های متعدد است. این شرکت که 5 سال پیش از ادغام شرکت بلژیکی دلز و شرکت هلندی آهولد تشکیل شد بیش از 350 هزار کارمند دارد و هر ساله به تعداد فروشگاه ها و شعبه های آن افزوده میشود. دفتر مرکزی آهولد دلز در منطقه زاندام هلند قرار دارد و با سود و درامد 75 میلیارد یورویی در سال 2020 یکی از موفق ترین شرکت های هلندی به شمار میرود.
هاینکن
یکی دیگر از شرکت های معروف هلندی شرکت نوشیدنی و آبجوسازی هاینکن است که به نوعی بزرگترین تولید کنند آبجو در جهان به شمار میرود. این شرکت در سال 1864 توسط خانواده هاینکن در آمستردام تاسیس شد و حالا در بیش از 70 کشور دنیا فعالیت میکند و با داشتن بیش از 85 هزار کارمند و خدمه، سالانه سودی تقریبا 25 میلیارد یورویی دارد. شرکت هاینکن هلند که تبلیغات زیادی در راستای گسترش برند خود میکند، در حال حاضر چندین شرکت فعال در خاورمیانه و در کشورهایی مانند اردن، مصر، لبنان، مراکش و… نیز دارد.
مخارج و هزینه زندگی در هلند
در مقایسه با دیگر کشورهای اروپایی زندگی در هلند را نه میتوان ارزان و نه گران نامید. در رده بندی های مختلف گران ترین شهر های دنیا تنها شهر آمستردام از این کشور در بین 50 شهر گران دنیا جای میگیرد، اما هزینه ها در این کشور پایین هم نیستند و باید کیفیت زندگی در هلند را نیز در نظر گرفت.
در سال های اخیر قیمت مسکن و اجاره خانه در هلند رو به افزایش بوده و بیشتر هزینه زندگی در این کشور صرف این مورد خواهد شد. اجاره یک خانه تک خوابه در آمستردام، بسته به محلهای که خانه در آن قرار دارد، بین 900 تا 1700 یورو در ماه است. اجاره خانه ها در لاهه، پایتخت سیاسی هلند نیز به علت زیاد بودن تقاضا، هزینهای مشابه آمستردام دارد. پس از این دو، شهرهای خرونینگن و اوترخت بیشترین هزینه اجاره را دارند.
میانگین قیمت خرید خانه در هلند نیز در حدود 300 هزار یورو میباشد، ولی خرید خانهای در آمستردام بیش از 450 هزار یورو خرج خواهد داشت و در کل خرید ملک در این شهر دشوار است.
شهرهای انسخده در شرق و تیلبورخ در جنوب این کشور، ارزان ترین شهرهای هلند برای اجاره و یا خرید خانه هستند و مجموعا هزینه های زندگی در این دو شهر نیز کمتر است.
دیگر هزینه های زندگی اعم از قبوض مصرفی، خوراک و حمل و نقل و… هم برای زندگی یک نفر، به طور میانگین 850 یورو در ماه هزینه دارد. هزینه برق و گاز در هلند نسبتا بالاست و هر نفر باید در حدود 125 تا 150 یورو در ماه برای این قبوض کنار بگذارد.
در حدود 150 یورو نیز هزینه خورد و خوراک برای زندگی مجردی در هلند است. بسته به کیفیت غذا و حجم آن، قیمت یک وعده غذایی در رستوران های این کشور بین 10 تا 40 یورو متغیر است.
به غیر از تاکسی ها، دیگر وسایل حمل و نقل هلند قیمت پایینی دارند. دوچرخه محبوبترین وسیله نقلیه هلند است و خرید یک دوچرخه، که معمولا بین 300 تا 600 یورو قیمت دارد، میتواند در بلند مدت هزینه های جا به جایی شما را به شدت کاهش دهد.
مطالعه بیشتر: تحصیل در اسپانیا
نحوه اقدام برای مجوز و ویزای کار در هلند
برای کار در هلند به مجوز کار و ویزای اقامت در این کشور نیاز است و عوامل مختلفی مانند ملیت و شرایط فرد، تعیین کننده نیاز و یا عدم نیاز به هر کدام از این مجوز هاست. همچنین یک مجوز کار کلی برای کار در هلند موجود نیست و این مجوز انواع مختلفی دارد.
شهروندان کشورهای اتحادیه اروپا و کشور سوییس نیاز به داشتن هیچکدام از این مجوزها نخواهند داشت و میتوانند آزادانه برای کار در هلند اقدام کنند اما شرایط برای اتباع دیگر کشورها متفاوت است. همچنین در برخی از شرایط فرد تنها نیاز به مجوز اقامت هلند برای کار در این کشور دارد و داشتن مجوز کار لازم نیست.
شهروندان کشورهایی مانند ایران برای کار در هلند معمولا هم نیاز به مجوز کار و هم نیاز به مجوز اقامت دارند. کارفرمای هلندی در صورت نیاز به یک متخصص، ابتدا باید آگهی خود را به مدت 6 ماه در هلند و اتحادیه اروپا ثبت کند و در صورت پیدا نکردن شخص مورد نظر، امکان استخدام فردی خارج از این حوزه را خواهد داشت.
همچنین کارفرما باید به اداره تابعیت و مهاجرت هلند یا همان IND ثابت کند که تمام سعی خود را برای استخدام فردی از هلند و یا اتحادیه اروپا انجام داده است. امکان دریافت ویزای جستجوی کار در هلند نیز برای ایرانیان موجود نیست.
برای کار بیشتر از 90 روز در هلند، مجوزی به نام GVVA وجود دارد که برای برخی اجازه کار و اقامت در این کشور را همزمان فراهم میکند. اما در بیشتر موارد قبل از دریافت ویزای اقامت این کشور باید مجوز کار یا ورک پرمیت مشخصی که در هلند TWV نامیده میشود دریافت گردد.
اقدام برای تمامی این مجوزها باید توسط کارفرمای حاضر در خاک هلند انجام شود و این درخواست باید به همراه دیگر مدارک متقاضی کار به اداره مهاجرت هلند فرستاده شود.
برای کار در مدت کمتر از 90 روز، شهروندان کشور های خارج از اتحادیه اروپا با داشتن مجوز کار کوتاه مدت و ویزای شنگن میتوانند راهی این کشور شوند. شهروندان چند کشور از جمله ژاپن برای کار و اقامت کمتر از 3 ماه در هلند تنها نیاز به سفر به این کشور را دارند و نیازی به ارائه مدرکی جز پاسپورت خود برای دریافت مجوز کار کوتاه مدت ندارند.
دانشجویان فارغ التحصیل شده در هلند مسیر آسان تری برای یافتن کار در هلند دارند. دانشجویان غیر اروپایی در حین تحصیل در هلند، فقط اجازه کار 10 ساعت در هفته و کار تمام وقت در ماه های خرداد تا شهرویور ماه را دارند که با دریافت مجوز کار از طرف کارفرما امکان پذیر میشود.
اما پس از فارغ التحصیلی، دانشجویان فرصتی 3 ساله برای درخواست مجوزی دارند که اجازه اقامت و همچنین کار در این کشور را به مدت یکسال به آن ها میدهد. در این یک سال دانشجو، همانند یک شهروند هلندی آزادانه اجازه کار خواهد داشت و نیازی به مجوز کار جداگانه ندارد. این مجوز قابل تمدید است ولی نیاز به گرفتن مجوز کار پس از این یکسال به نوع و حیطه کاری دانشجو بستگی دارد.
اگر همسر و یا یکی از اعضای خانواده فردی در هلند اقامت داشته باشد و دارای مجوز کار در این کشور باشند، امکان دریافت نوع دیگری از ویزای اقامتی وجود دارد که در آن فرد تنها با اخذ ویزای هلند میتواند در این کشور شروع به کار کند.
در صورت گرفتن مجوز اقامت در هلند و عدم نیاز به مجوز کار جداگانه، فرد این اجازه را خواهد داشت تا در همان ابتدای ورود به هلند، مشغول به کار شود. اگر وقفهای در تحویل و صدور مجوز اقامت در این کشور به وجود آمد، میتوان به دفاتر IND در این کشور مراجعه کرد.
برای تعیین وقت قبلی پیش از ورود به هلند و انجام هماهنگی های لازم، میتوانید با شماره
+31 88 043 04 30
که شماره اصلی پاسخگویی دفاتر IND است، تماس حاصل کنید.
پس از 5 سال زندگی در هلند با مجوز اقامت موقت، میتوان برای اقامت دائم این کشور اقدام کرد. با داشتن اقامت دائم هلند به هیچگونه مجوز دیگری برای کار در هلند نیاز نخواهید داشت.
دریافت جاب آفر یا پیشنهاد شغلی در هلند
امروزه آسان ترین راه برای دریافت پیشنهاد شغلی در کشورهای مختلف، استفاده از سایت های کاریابی و یا برخی از شبکه های اجتماعی مانند لینکداین است. یکی از بهترین سایت هایی که در آن میتوان در میان طیف وسیعی از مشاغل، چه به زبان های انگلیسی و چه هلندی و در شهرهای مختلف این کشور جستجو کرد، سایت www.expatica.com/nl/jobs است.
در حدود 54 درصد از ساکنین خود کشور هلند از سایت https://nl.indeed.com برای کاریابی استفاده میکنند و به دلیل این که اکثر کارفرمایان مشاغل خود را در آن آگهی میکنند، شاید این سایت بهترین محل برای یافتن کار در هلند باشد.
سایت رسمی کاریابی در هلند نیز www.werk.nl نام دارد ولی این سایت بیشتر برای مشاغل کم درامد و غیرتخصصی استفاده میشود و گزینه چندان مناسبی نیست. همچنین این سایت به زبان هلندی است.
یکی دیگر از سایت های مناسب در این زمینه https://undutchables.nl است. همانطور که گفته شد لینکداین و حتی فیسبوک هم گزینه های بسیار مناسبی برای ارتباط گرفتن با کارفرمایان هلندی هستند.
از سایت خود شرکت های معروف هلندی که بالاتر معرفی شد نیز میتوان برای ارسال رزومه و کاریابی اقدام کرد و حتی در بسیاری از موارد این شرکت ها این روش را برای استخدام کارجویان و متخصصین مورد نظرشان ترجیح میدهند.
در خود سایت IND نیز فهرستی از کارفرمایان، شرکت ها و سازمان های هلندی که توانایی و اعتبار لازم را برای دریافت مجوز کار و پذیرش متخصصین خارجی دارند، لیست شده است که با مراجعه به سایت آن قابل مشاهده هستند.
مزایای کار در هلند و جمع بندی نهایی
در حدود 4 میلیون نفر با پیشینهای غیر هلندی و مهاجری در هلند زندگی میکنند که تعداد کثیری از آن ها در سال های اخیر به این کشور وارد شدهاند. ترکیه بیشترین سهم را در بین مهاجرین خارجی حاضر در هلند دارد و ایرانیان نیز با جمعیتی نزدیک به 35 هزار نفر، یکی از بزرگترین اقلیت های حاضر در این کشور هستند که اکثرا در دهه های 60 و 70 شمسی به هلند مهاجرت کردهاند.
این موضوع باعث شده تا ایرانیانی که قصد مهاجرت به این کشور را دارند، بسیار سریعتر با زندگی در این کشور وفق پیدا کنند. در مجموع هلندی ها تعامل بسیار خوبی با شهروندان خارجی دارند و مهاجرین کاملا در این کشور پذیرفته شدهاند، به طوری که تقریبا نیمی از جمعیت روتردام، یکی از شهرهای اصلی هلند، غیر هلندی هستند.
یکی دیگر از مواردی که زندگی، تحصیل و کار در هلند را آسانتر میکند، تسلط بالای مردم این کشور به زبان انگلیسی است. طبق آمار منتشر شده حدود 93 درصد از مردم هلند مسلط به زبان انگلیسی هستند و در میان تمامی کشورهای غیر انگلیسی زبان دنیا، مردم هلند رتبه نخست را در تسلط به زبان انگلیسی دارند.
هلند کشوری با طبیعت بسیار زیبا و آب و هوایی مناسب است و داشتن 451 کیلومتر مرز آبی باعث شده تا هلند از سواحل گردشگری بسیاری برخوردار باشد. این کشور همچنین یکی از اولین ها در زمینه کیفیت زندگی و آزادی مطبوعات است و در سال 2021 به عنوان پنجمین کشور شاد دنیا برگزیده شد.
حالا با کم شدن شدت بیماری کرونا، مرزهای این کشور نیز دوباره برای ورود مهاجرین باز شده است و هلند یکی از 10 کشور اروپایی است که واکسن سینوفارم را نیز برای ورود به این کشور میپذیرد. با این همه، متقاضیان کار در هلند از همین حالا میتوانند برای مهاجرت به این کشور اقدام کنند.